• Plant it

המדריך לייחורים, השרשות ומה שביניהם

עודכן ב: 27 אוק 2020

"ואוו אני חייבת ייחור כזה" "כן אני כבר חודש מחזיק אצבעות שישריש" "מחליפה ייחור של פוטוס בעד ייחור של מונסטרה מינימה" אם הציטוטים האלו נשמעים לכם מוכרים, ושמתם לב שכמות הפעמים שאנשים אומרים את המילים הלא קשורות האלו גדלה משמעותית בזמן האחרון, אתם ממש ממש לא לבד. וכמו תמיד - אנחנו פה לעשות סדר.

אז נכון, אין ספק שהכי קל לקנות צמחים אצלנו ולקבל אותם יפים יפים עד פתח הדלת. אבל האמת היא שיש סיפוק גדול בלהצליח לייחר, להשריש או בקיצור, וזו המשמעות של כל עולם המושגים הזה, להרבות בעצמנו את צמחי הבית שלנו או של חברנו - בעצם "לייצר" צמחים נוספים מצמחים קיימים. זה אולי נשמע מורכב אבל אם תרשו לנו לצטט מ"בלי סודות", זה לא קשה בכלל, זה דווקא קל.

אז לפני שנצלול לטכניקות עצמן, בואו נעבור על מונחים:

"ייחור" - חתיכת צמח צעירה (בד"כ מהקצה העליון של הצמח) / עלה / פיצול שורשים או צאצא חדש מבסיס הצמח שאותו אנו חותכים כדי ל"ייצר" צמח חדש.

"השרשה" - תהליך הצמחת השורשים החדשים בייחור שחתכנו.

"שתילה מחדש" - תהליך ההעתקה של הצמח לבית גדול וחדש.

נתחיל בכמה רעיונות בסיס:

ניסיונות להרבות צמחי בית דורשים מאיתנו תשומת לב רבה יותר מאשר אלה שקניתם ב'פלנט איט' לא מזמן. הזנחה של התהליך יכולה להכשיל את ניסיון ריבוי הצמח. באיזו דרך שלא תבחרו (בין אם השרשה במים או באדמה) - תמיד השתמשו במים טריים ומצע גידול נקי וחדש, ודאגו לכך שכל הציוד שבו אתם משתמשים (סכין, מזמרה, כלי קיבול) נקיים מלכלוך. בנוסף, כדאי לדעת מראש שלא כל הניסיונות מצליחים, ולא תמיד מדובר במשהו שעשינו או לא עשינו - ככה זה בטבע.


אז איך עושים את זה ומה צריך?

במים או באדמה - באופן עקרוני, צמחים זקוקים לשורשים כדי לחיות. לכן, כשאנו חותכים חתיכה מצמח, חשוב שנדאג לה ליצירת השורשים במהירות האפשרית. שתי אפשרויות עומדות בפנינו לגבי היכן למקם את חתיכת הצמח (ה"ייחור") כדי שזו תפתח מערכת שורשים - אדמה לחה או מים. אם נבחר באדמה, זו תקצר לנו את תהליכי ההעתקה בעתיד, אך תדרוש מאיתנו התייחסות רבה לוודא שהייחור לא נרקב או שאינו מקבל מספיק מים. בחירה בהנחת הייחור במים מאפשרת לנו לעקוב אחר אופן התפתחות השורשים ולאחר שהתפתחו דיים תדרוש מאיתנו להעתיק את הצמח לעציץ עם אדמה.


עיצוב :ShinShin Studio צילום: Ran Ezra

ציוד לריבוי:

צמח אם

מספריים מהמטבח

צנצנת עם מים טריים או עציץ עם מצע גידול


טכניקות נבחרות:

1. ייחור גבעול מקצה הצמח - כל מה שצריך לעשות כדי להתהדר בתואר "המייחר של השכונה" הוא לקטום בעזרת סכין או מספריים (נקיים!) את קצה הגבעול (החלק הצעיר ביותר של הצמח) של צמח האם כך שהחתיכה תהיה באורך של כ10 ס"מ. לאחר מכן יש להסיר את העלים התחתונים ואת הפרחים (במידה ויש).

חיתוך של מקצוענים נעשה בין שתי נקודות של צמיחת עלים, ואם לצמח האם יש שורשי אוויר, יש לוודא שהייחור יכלול גם אותם (אותם שורשי אוויר יהפכו לשורשים!)